search
top

Tuborgmanden – Den Tørstige Mand

Den 13. Juli 1875 kom Tuborg øllet i handelen. (Den Grønne Tuborg som vi kender i dag kom 1. Mai 1880) I forbindelse med 25 års jubilæet udskrev bryggeriet en plakatkonkurrence. Opgaven lød på en “dekorativ reklameplakat” samt en øletiket.  Det måtte være en populær konkurrence for førstepræmien var på 10.000 kroner.  Tilsvarende hele 715.900 kroner i 2016!  Vinderen blev maleren J. F. Willumsen, men det var malerens Erik Henningsen forslag som Tuborgs direktør ville bruge i markedsføringen.

Tubormanden

Den blev meget populær og bliver set på som hovedværket fra ølplakatens gennembrudstid. Herren er tydeligvis på afveje. Han er langt ude på landet, men er hverken bonde eller arbejdsmand.  Han ser ud som en mand som godt kan lide en kold øl, og det ser ud som han har et stort behov for en kold – en typisk danske?  Man får sympati, da det ikke ser ud som han for behovet tilfredsstillet umiddelbart.

Den tørstige mandMed anden skrift og på emalje

Som reklame er den sublim. Den er underspillet, produktet er totalt fraværende, og man fortæller selv historien færdig i sit hoved.

Den tørstige mandFungere vel ikke helt?

Plakaten lever fortsat, og i en del variationer.  Når man prøvet at introducere lite øl, uden held, blev han også brugt.  De har også gjort om skriften til mere moderne.

Den tørstige mandI Gule Gardiner Stilen

Plakaten bliver også kaldt Tuborgmanden, og er fortsat danskerne favorit ølplakat.

Motivet blev også brugt i en reklamefilm fra 1920. Desværre er den taget væk fra Youtube.

Som en note kan det jo nævnes at jeg er født på samme dag som maleren Henningsen – ikke helt tilfældig?

6 Responses to “Tuborgmanden – Den Tørstige Mand”

 1. Tuborgmanden har jeg hengende på veggen… MED glass og ramme. :-) Han gjør seg der!

  • jericgulgardin siger:

   Ja, jeg havde ham selv i den kælderbaren jeg havde i mit hus. Meget god reklame og udtryk for Tuborg.

 2. Frederik siger:

  Hejsa, ville lige høre om nogle kunne fortælle mig, hvad han egentlig læner sig op ad? Er det bare et lidt malplaceret rækværk?

 3. donny brix siger:

  et spørgsmål, der er en version hvor man ser ham drikke et glas øl hvor der nedenunder er teksten ” detvsr lige det jeg ville ha” den ses i det ene hjørne på en plakat hvor flere plakater er vist. hvad er historien bag den? og er den genoptrykt?

  • jericgulgardin siger:

   Hej

   Jeg har ikke set den fra Tuborg. Men Carlsberg har en serie som hedder “Min daglige drik” Hvor en lignende mand drikker øl og kommer med forskellige postive udsagn. Har bare ikke skrevet om de endnu, men de kommer :-)

   Mvh
   Jeric

 4. Jonathan delaney siger:

  Er der nogen der kender navnet på ham der står model på plakaten??????

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ølplakat: Schous Mannen | Gule Gardiner og Klassikere - [...] vidt jeg kan bedømme er motivet af Schous-mannen, Norges mest kendte ølplakat, slik som Tuborgmanden er det i [...]
 2. Værtshusguide: En lille 3 års opsummering | Gule Gardiner og Klassikere - [...] Som sidste år er det posten om J-dag som er den mest populære.  Nummer 2 var ”Mens vi venter …
 3. Ølplakat: Tuborg Øl | Gule Gardiner og Klassikere - [...] har tidligere fortalt i posten om Tuborgmanden, at udskrev Tuborg en plakatkonkurrence i forbindelse med 25-jubileet i 1900. Opgaven …
 4. Ølplakat: Tuborg Jubel-Øl | Gule Gardiner og Klassikere - [...] mest populære blev Tuborgmanden, mens han som vandt førstepremien på 10.000 Danske kroner var Tuborg [...]
top
Get Adobe Flash player