search
top

Drikkekultur i Irland og Dublin

Gule Gardiner og Klassikere

Velkommen til Guinnesslandet.

Når man kommer til Irland har man store forventninger.  Irland største eksportindustri før man fik IT (som er min begrundelse for besøget) var at eksportere irske pubber. Det findes vel ikke en stor eller mellemstor by i Europa som ikke har en irsk pub, gerne drevet af venlige Irske mennesker.

Man ankommer derfor hovedstaden propfuld af godt humør, og håb om gode pub oplevelser.   Man bliver jo ikke skuffet.  Irene er jo meget venlige, og ikke mindst betjeningen i pubberne, er som regel upåklagelig.

Gule Gardiner og Klassikere

I Danmark er man glad for Carlsberg og Tuborg, men det når jo ikke til knæhaserne på Guinness og irerne.  Guinness er Irland og Irland er Guinness.  Men vore brands har mange konkurrenter i ølklassen, er Guinness uden tvivl, selve standarden for en god Stout.  Dette mærker man godt, når man kommer ind på en pub.  Her har Guinness flest haner.  Jeg prøver i mine anmeldelser at vise hvor mange haner Guinness der er  i pubberne, eller Guinness faktoren som jeg kalder den.

Irene er også optaget av hvordan sin Guinness er serveret.  Når man snakker med de, siger de ofte, ”de pubben serverer en god Guinness”.  Når man spørger ind til det, så kommer Carlsberg ordet velskænket ind, og min gamle kæphest om ølhygejne.  Om ikke rørene er rene, og man ikke hælder nok Guinness op, kan man mærke det på smagen og udseende.  Skummet er specielt et sted man kan se det, Det skal ikke være for hvidt, og det skal føles som flødeskum. Jeg har prøvet at tage dette med i bedømmelsen, men ved ikke om jeg  er udlært.

Gule Gardiner og Klassikere

En anden ting man kan se, er at man finder både Heineken, Carlsberg og Guinness på de fleste pubber.  Så det er ikke inddelt på bryggerier som der hjemme.  Der hjemme er der som regel en hane, en øl.  Om der er 8 haner, er der 8 forskellige øl.  Her kan der være 15 haner, 4 Guinness, 2 Carlsberg, 2 Heineken, og nogle andre.  Har set at det kan gøre det effektivt for tjenerne.

Min kone, som er den kreative medanmelder, kan godt lide sine øl kolde.  De kan faktisk ikke blive for kolde.  Dette er hendes drømmeland. Har man ”Ice Cold” versionen af nogle brands, og der ligger is rundt hanen.  Ser smukt ud, smager ikke så meget, men godt at man har valget.

Man har en formening om at det skal være billigt og frit i Dublin.  Nej, det er det ikke.  Priserne ligger rundt 5 Euro for en pint i Pubs. I butikkerne er der vel ca 1,20 Euro for 0,5 dåse.  Ude er de næsten som svenskernes  alkoholpoliti.

Gule Gardiner og Klassikere

Der findes mange områder i Dublin, og for turister er nok Temple Bar det mest kendte.  Som med alle turiststeder er det en grund for at det blev populært.  Det er hyggeligt, det er mange steder på et lille område, og folk er i godt humør. Men som med turiststeder rundt i verden, er det ikke det billigste sted at nyde en kold, og betjeningen er vel lidt mere ligeglad.

I England og London har jeg lært mig at skille godt mellem pubsene, men her synes jeg næsten det bare er hyggelige steder, så det bliver mange gode karakterer.

I Dublin har jeg fundet et meget godt strøg i Baggot Street, rundt Grafton street og nord for Liffey ved Talbot Street.  Her kan man spare ca 2 Euro per Guinness, og betjeningen har været mere end venlige.

På gælisk har man ordet Craic, som ikke kan oversættes direkte. Det vanligste er at oversætte det med morsomt.  Så drag til Irland og oplev ”the Craic”

Gule Gardiner og Klassikere

top
Get Adobe Flash player