search
top

Nordmanden som gjorde Danmark lidt grønnere

Hans Bekkevold

Det kommer måske som et sjok for danskerne.  Men for at finde bryggeren som skulle starte og gøre Tuborg til en succes, måtte man en lang Drillo pasning over Skagerak for at finde den rette.  Hans Frederik August Bekkevold var navnet.  Han var brygger på Christiansands Bryggeri (udmærket øl!) fra 1862-1873 og blev headhuntet ned til København.  Han startet sit virke i 1873 og bistod Tuborg under bygningen. Det første øl kom på gaden 13, juli 1875.  Rød Tuborg er efterkommer til dette øl.  Hans største bedrift blev lanceret på selveste 1. Maj 1880.

Den 1. maj 1880 lancerer så Bekkevold Danmarks første pilsner. Det som mere eller mindre har blevet den danske nationaldrik; Grøn Tuborg. Så næste gang du tager en grøn, regner jeg med at man skænker de ædle fjeldaber en tanke.  Han indførte som også som den første pasteurisering af flaskeøl i Danmark.

Bekkevold var godt nok født i Vejle, men hans forældre var norske og han boede i Norge i mange år.  Ølbrygningen fik han i generne fra sin far. Han var ølbrygger for Laurvigs bryggeri i Larvik.

Hans Bekkevold var teknisk chef for Tuborg frem til helsen tvang ham til at slutte i 1904.  Hans popularitet var stor. Da han døde i 1905 overvejet Københavns taxa kuske at anlægge sorg.

Hans Bekkevolds Allé i Tuborg Nord-området er opkaldt efter ham.

Om Rød Tuborg:

Rød Tuborg har sine aner tilbage til 1875. Den var lidt stærkere, end vi kender den i dag. Fra starten var den forsynet med en rød etiket, og fra 1890’erne ligner den lidt den, der bruges nu.  Navnet rød var et kælenavn, der først blev brugt i 1932 i reklamesammenhæng. Da man satte den store Tuborg udstillingsflaske op på udstillingsområdet i Tivoli under Den Store Nordiske Industri- Landbrugs- og Kunstudstilling var det også en rød lageretiket, der var på flasken. Pilsneren opnåede først sin store popularitet i starten af 1900.

Grøn Tuborg

Om Grøn Tuborg:
Grøn Tuborg er Danmarks første pilsner, der kom på markedet i maj måned 1880. Gl. Carlsbergs aftapningsanstalt, der havde sit eget bryggeri, kom måneden efter med deres version. Pilsneren var brygmester Hans Bekkevolds opskrift.  Den første gær, Tuborg brugte i 1875, var  fra Christiansands Bryggeri. Pilsneren kom fra pilsen i Tjekkiet, hvor den første gang blev brygget i 1842. Hans Bekkevold havde været på studietur hertil, inden han bryggede Tuborgs pilsner. Navnet Grøn fik pilsneren fra sin grønne etiket, det blev brugt i reklamer fra 1932. I 1972 begyndte man med sloganet Grøn Tuborg gør livet lidt grønnere, der blev til Hvad er det … der gør livet lidt grønnere? i 1982.

2 Responses to “Nordmanden som gjorde Danmark lidt grønnere”

 1. K. Jensen siger:

  Hejsa!

  Fin artikel om Bekkevold, blot til orientering var Bekkevolds mor pæredansk født i Vejle, ligeledes bedsteforældrene på mødrene side, som var født i Haderslev/Sønderborg.

  Det er muligt den gode mand har opholdt sig meget i Norge, men han har var dansk født, og halvdansk. Så nordmændene har lært en dansker at brygge øl – det kan man så tænke over :-)

  Hilsen

  K. Jensen

  PS: Grunden til jeg kan sige ovenstående med sikkerhed, er at Bekkevold er en del af mit slægtstræ.

  • jericgulgardin siger:

   Hej igen!
   Tak for interessant information. Jeg vidste at moren var Dansk, men jeg har prøvet at stjæle han til Norge 😉
   Mvh
   JE

top
Get Adobe Flash player