search
top

Nordmanden som gav Japan deres favoritøl Kirin

Ølhistorie - Gule Gardiner og Klassikere

Vidste du at det var en søn af en skomager fra Tromøy ved Arendal som gav Japanerne deres favoritøl?  Manden het Johan Martinius Thoresen, senere William Copeland, og blev født 10 januar 1834 og døde 11. februar 1902. Han bliver i dag betegnet som Japans Bryggerinærings far.

Legenden siger han gik i lære hos Arendals Bryggeri, men bryggeriet har ingen optegnelser af dette.  Som så mange andre Nordmænd tog han båden tidlig til Amerika, hvor han blev amerikansk statsborger, og forandret navnet til William Copeland.

Ølhistorie - Gule Gardiner og Klassikere

Det så ud som trangen til at drage vesterud ikke stoppet.  For i 1864 fortsatte han sin søgen efter lykke ved at tage til Japan.  Japan havde været lukket for omverdenen i århundreder, men havde begynt at åbne sig i 1859. Thoresen bosatte sig i Yokohama, syd for Tokyo, en af de få byer som udlændinger kunne bo. I begyndelsen arbejdet han i et mejeri, men i 1870 opdaget han en kilde, og grundlagde The Spring Vally Brewery.  Han var ikke den første udenlandske brygger i Japan, men han var den som fik succes.  De andre bryggere lavet primært de bitre engelske øl. Thoresen/Copeland forstod at Japanerne ønsket mindre bitre øl, som var mere velsmagende for de Japanske smagsløg.  Han lavde lagerøl, bayersk øl og bokøl, og dette blev en umiddelbar succes.

Uheldigvis var ikke Thoresen den bedste forretningsmand.  Han havde problemer med at få fodfæste på distributionsmarkedet, og da han ikke kunne betale alle regninger gik han konkurs i 1884.  Bryggeriet blev købt op af Japan Brewery Company, som senere blev Kirin.  I dag har den en markedandel på 40% på hjemmemarkedet, og sier selv de er det 4. største i verden.

Thorsen levde nok et hårdt liv.  Han hentet en ung kone i Norge i 1872 som døde i 1879.  Efter konkursen tog han tilbage til USA. Han returnerede til Japan i 1889 og giftet sig med en japansk kvinde.  De emigrede så til Guatemala i 1893, hvor de skulle leve af at sælge japanske varer. Det gik ikke så godt, så de returnerede til Japan, hvor han døde 1902, syg og fattig.  Han blev begravet på det offentliges bekostning på Yokohama Foreign General Cemetery.

Ølhistorie - Gule Gardiner og Klassikere

Kirin Brewery Company, Ltd. begyndte efterhvert at vise interesse for sin grundlægger. Nu viser taknemmelighed for Thoresen/Copeland’s bidrag ved at holde graven ved lige. Hver årsdag for hans død, besøger representanter fra selskabet hans grav og hælder øl udover den (er det det som kaldes gravøl?)  Andre kommer til graven, drikker sin øl, og sætter sine tomme dåser på den.

Så siden det er 11. februar i dag, så udbringer vi en skål i Kirin øl for Thoresen/Copeland!

Comments are closed.

top
Get Adobe Flash player