search
top

Marthin Luther – Den reformistiske Ølhund

Ølhistorie - Martin Luther Ølhunden

Martin Luther har spillet en viktig rolle for os som bor her mod nord.  Hans oprør for enkelhed og nøkternhed har påvirket vores livsstil i hundrevis af år.  Jeg blev faktisk overrasket da jeg fandt ud at Martin Luther var en indbidt ølhund.

Øllet skulle være tysk og brygget på humle og malt. Det gav styrke når han skulle bekæmpe paven i  Rom.

Han giftet sig med den tidligere nonne Katherina von Bora, der var ølbrygger.  Nogle siger det var af medlidenhed, da hun ikke havde været den heldigste med udseendet.  Men det tyder på han var meget glad for hende. Han skrev  til Katherina efter indtagelse af nogle dårlige øl i Dessau, “I går drak jeg noget, som ikke var enige med mig, så jeg var nødt til at synge:» Hvis jeg ikke drikker godt, er jeg nødt til at lide, «og alligevel . Jeg kan lide at gøre det. Jeg sagde til mig selv, hvad god vin og øl jeg har derhjemme, og også for en smuk kvinde… ” Det skulle ihvertfald være nybrygget øl på bordet, da han kom hjem.

Ølhistorie - Martin Luther Ølhunden

Til hans bryllup – han giftet sig  moden alder , han var 42 hun var 26 – var der spesialbestilt øl fra Einbeck som stod på menyen.  Da han skulle op mot kejseren i Riksdagen i Worms, fikk han en tønne Einbeck øl til å styrke seg på.

Luther  har beskrevet hvordan øl kan nydes og bruges i forskellige stadier i livet.

Han skrev om dåben:
“Ud over, Ordet [dvs Bibelen] er den vigtigste del af dåben. Hvis der i en nødsituation er der ingen vand ved hånden, er det ikke ligegyldigt, om vand eller øl er brugt. “

Om Gamle
“Vi gamle mennesker er nødt til at finde vores hynder og puder i vores Krus. Stærk øl er de eldres øl.”

Om at drikke
“Hvis du er træt og nedslået, tag en drink, men det betyder ikke at være en gris og lave ingenting, og hælde og gafle ind hele dagen … Du skal være moderat og nøgtern, hvilket betyder, at vi ikke skal være fulde, selvom vi kan være opstemt. “

Om djævelen:
“Når djævelen plager dig, umiddelbart opsøg selskab med venner, drik mere, joke og spøg, eller deltag i en form for lystighed.”

Den varme sommer i 1536 når reformationen kom til Norden skal han også ha sagt
”jeg drikker gerne et krus  øl mot djævelen, dermed foragter jeg ham”

Hertug Erik den 1. Braunschweig sagde “Øl elsket han over alt, og når han ikke fik  det til aftensmad var det som mangt og meget der havde gået feil.”

Så i dag rejser vi glasset til den reformistiske ølhund Martin Luther!

Ølhistorie - Martin Luther Ølhunden

Comments are closed.

top
Get Adobe Flash player