search
top

Hvordan Vinstuer blev Ølstuer

De som følger min blog vil måske se at jeg har et ambivalent forhold til Vinstuer.  De får enten de bedste karakterer eller bliver slagtet. Intet midt på træet der.  De bedste er bare genuint charmerende og autentiske, de dårlige bare ucharmerende og falske.

Vinstue

Jeg har ofte undret på hvorfor man kalder Vinstuer, da de egentlig burde kaldes Ølstuer?  Svaret findes i en kongelig forordning med titlen »Overdådigheds Indskrænkning i Bondestanden udi Danmark og Norge« fra 20. januar 1783. Embedsmændene på Slotsholmen i København ville forhindre at befolkningen brugte penge og valuta på indkøb af udenlandske luksusvarer, og i stedet for bruge disse på danske varer.  Det var ret og slet upatriotisk at købe disse udenlandske varer. En af bestemmelserne var at en ikke måtte have mere end 32 gæster til et bondebryllup, og at dette ikke måtte vare mere end én dag, ikke måtte omfatte mere end fire retter mad og eller vin og kaffe. Overholdt man ikke disse regler, skulle man betale bøder til fattigkassen.

For Vinstuerne blev dette en kamp for at overleve. Disse havde levet højt og godt på udenlandske vine, likør og øl.  For at overleve måtte man så begynde at sælge Dansk øl.  En skik jeg er glad for i dag.  Hviids Vinstue er en ”ølstue” som har overlevet helt fra ”Overdådigheds Indskrænkning” sine dage.

Comments are closed.

top
Get Adobe Flash player