search
top

Hvordan afholdsbevægelsen og bryggerierne formet Premier League

I de gamle dage, den gang jeg var en lille knægt, spillet man kun fodbold i England kl 16. på lørdage. Og kun kl 16 på lørdage. I TV monopolet gav os så den ugentlige tippekamp hver lørdag.  Det var spændende at åbne avisen hver fredag, for da oplyste man hvilken kamp det var. I god socialdemokratisk ånd, viste man alle hold, så det man undret om man kunne se sine helte denne lørdag.

Ølhistorie - Gule Gardiner og KlassikereGordon McQueen var en af heltene i Sort/hvidt

Under kampen i sort-hvidt kom det et pling hver gang det var scoringer fra andre kampe, heraf kom “plingefeste” når man blev ældre.  Nu til dags kan man se fodbold alle ugens dage, og man kan vælge hvilken kamp man vil se.  Men hvorfor blev det sådan at man spillet kampe kun på Lørdage kl 16?

På 1800 tallet havde arbejdere lange dage, og jobbet også halv dag på lørdage.  Når endelig man fik fri lørdag eftermiddag, drog man umiddelbart til det lokale public house, og blev der til de lukket.  Dette var hverken specielt sundt eller familievenlig.  Samtidig havde borgerskabet haft parkene for sig selv.  Disse blev åbnet for at almuen skulle få fris luft og blive sundere.  Her vokset fodboldspillet frem.  Uden at det trak så mange væk fra pubbene.

Ølhistorie - Gule Gardiner og KlassikereEt velsoigneret hold på 1800 tallet

Samtidig vokset afholdsbevægelsen frem, ledet af kirken.  Det var den gang da, som nu, mange uheldige følge af for meget druk.  For at få mennesker ud af pubbene,  startet så kirken og afholdsbevægelsen at organisere fodbolden og FA blev oprettet. Kampene blev spillet lørdag eftermiddag. Dette virket, og pubbene blev mindre befolket på lørdage.

Men pubejere og bryggere satte sig ikke bare ned og gav op.  Det var ofte problemer at finde marker at spille på, samt omklædningsrum, finansiering med mere.  Her kunne pubejere og brygger steppe ind.  Arsenal og Tottenham skiftet hjemmebane efter hvem som kunne skaffe bedst faciliteter og støtte.  Da Everton stemte ned  bryggeren John Houlding og forlod Anfield  Road , stiftet han lige godt Liverpool F.C.  Bryggeren John Henry Davies ejet Manchesters største bryggeri, og reddet i 1902 klubben Newton Heath og døbte det til Manchester United, og i 1909 finansieret han Old Trafford. (Senere vil det komme egne historier om Houlding og Davies)  I 1911 havde bryggerier og pubejere 15% ejerskab af fodboldsklubberne

Ølhistorie - Gule Gardiner og KlassikereFra bygningen af Old Trafford

Det var jo ikke så meget fjernsyn den gang, men telegrafen var opfundet.  Man begyndte at få indsendt resultater fra andre kampe, så man kunne følge med i stillingen og sine tips. Udover dette ansatte man ofte fodboldspillere eller fodboldkyndige i baren.   De var kendte og populære. På et tidspunkt var 6 fra Blackburn og halve Sunderland ansat på pubs.

Senere kom fjernsyn, og pubs blev et naturlig sted for at mødes for at se favoritholdet.

 

Comments are closed.

top
Get Adobe Flash player