search
top

E.C Dahl – Den danske konsul som gav Trondheim øl

Gule Gardiner og Klassikere

Jeg har givet Erich Christian Dahls vinstue topkarakter, og dette fik mig til at undersøge lidt hvem denne mand var.

Han blev født i det året Norge frigjorde sig fra Danmark efter den 400 år lang nat.  Året var 1814, og han var den 3. af 4 søskende.  Faren var butiksbetjent, mens moren drev handel ud fra deres gård.  Hun var særs dygtig, og udviklede foretningen fra en landhandel til også at omfatte kornimport,  eksport og import af fisk og skibsrederi.  Det siges at Erich Christian var manden bag firmaets success, hvor han også var medejer.

Gule Gardiner og Klassikere

I 1850 købte Erich Christian sukkershuset i Trondheim, hvor han i 1856 startet et bryggeri.  Hans første øl, var Bayerøl (lyst undergæret øl).  Det blev hurtigt populært i Trondheim og omegn.  Hans konkurrenter var små, men Erich Christian tænkte industrielt og lavde et stor bryggeri.  Det blev hurtig det største nord for Dovrefjeldene, og han eksporterede også øl, til så fjerne destinationer som Rio de Janeiro i Brasilien.

Gule Gardiner og Klassikere

I 1855 blev han dansk konsul i Trondhjem, og i 1874 blev han Dansk generalkonsul, godt gået for en mand som blev født det året Norge løsrev sig fra Danmark. Han blev også ridder af Dannebrogsorden.

Gule Gardiner og Klassikere

Han blev en central skikkelse i Trondheim. Han sat i Trondheim Bystyre fra 1851 til han døde.  Han var kendt i kulturlivet (specielt for teater)  og for sit sociale engagement.  Da han døde i 1882 af hjerteslag.  Hans begravelsesfølge blev det længste i byens historie.  Han døde enlig og efterlod sin formue på ufattelige 1,6 millioner til en stiftelse for de fattige.

Historikeren Knut Mykland skriver “… en legendarisk skikkelse alt mens han levede, berømt for sit øl, sine sorte heste og  kvindehistorier”.

Vi rejser glasset for denne danske ambassadør og brygger!

Comments are closed.

top
Get Adobe Flash player