search
top

Den store Øltsunami i London

–  Dagen da 2,6 millioner halvlitre flommet ud i Londons gader.

Ølhistorie - Gule Gardiner og Klassikere

På slutten af 1700 tallet vandt porter frem som det mest populære øllet i sin tid. Det var renere og bedre end øl som var brygget så langt.  Den blev mørk af at blive lagret længe, og blev også kaldt ”Stout” for den var stærk. En ikke ukendt Ire ved navn Alec Guinness tog med sig opskriften til Irland.

Det var  dyrt at lave, da det skulle lagres længe, helt op til 18 månder.  Den gamle ”min er større end din” konkurransen blandt bryggerne slog ind, og det banet vej for nogle prestigebryggerier.  Den første som ville vise sin størrelse var Sam Whitbread som i 1760 bygget Porter Tun room. Med sit tag bygget over vide bjælke, var det kun Westminister Hall der var større areal.

Ølhistorie - Gule Gardiner og KlassikereSamuel Whitbread

Den næste som skulle vise sin størrelse var bryggeren Henry Thrale, som inviterte 100 mennesker til middag i sit Porter fad/Bassin, før han tog det i brug.

Dette var ikke stort nok for Meux’s Horse Shoe bryggeriet. De bygget 2 store fad/bassin.  I det største fad inviterte man 200 mennesker til middag. Det var 6,7 meter højt.  Mandag den 17. oktober 1814, var det 90% fyldt op.  Det var 3550 tønder øl  porter. På eftermiddagen så George Crick,en kontorarbejder,  at en af de 29 stålringe (som alle vejde over 300 kg) havde løsnet og faldt af.  Han rapporterte det til ledelsen, men de så ingen umiddelbar fare, da dette var sket før, og det var 28 ringe tilbage.

Ølhistorie - Gule Gardiner og KlassikereMeux Brewery i 1830

Lidt senere hørte George en eksplosion, og løb mod fadene.  Han stod snart i øl til knæhasene.  Før han rømte stedet, reddet han ud sin bror som var fanget under  vrakdeler af fadet.  Kælderen var fyldt med øl, og han og andre ansatte gik igang med at redde så meget øl som muligt, uden at kende til katastrofens omfang.

Eksplosionen satte igang en kædereaktion, som skabte den tsunami lignende oversvømmelse.  I det andre fad var det 2400 tønder, og totalt mener man at mellem 8 og 9000 tønder, tilsvarende 2,3-2,6 millioner halvlitre flommet ud i gadene.   Den rev ned en 7,6 meter høj, 30 cm tyk væg i bryggeriet med sådan kraft at det regnet mursten langt væk.  En slagter i et nabohus, blev ført med familien igennem huset , gennem butikken og til slut gennem hoveddøren endte på gaden udenfor.  Andre var ikke så heldige og de nærmeste hus blev jevnet med jorden sammen med pubben Tavistock Arms. Totalt 8 blev dræbt og mange hårdt kvestet.  Redningsarbejdet var tungt, da man stod i øl til midjen.  Rygterne siger det var et 9 offer, ved at en døde af alkoholforgiftning efter at have drukket lidt fra meget fra gaden, men dette er ikke verifiseret. Folk skal også løbt rundt med potter og kar for å samle så meget øl som muligt.  Øllugten lå over området i månedsvis.

Bryggeriet klarte frisag for ulykken, da granskningskommisjonen konkluderte med at det var en ulykke hvor de ikke kunne holdes ansvarlig.  De mente at det var luft som undslap fra alkohol, som var årsagen. Undrer på om det havde sket i dag?

Sådan går det når mænd skal vise hvem som har den største!

Kilder: Wikipedia, A man walks into a Pub by Pete Brown

No Responses to “Den store Øltsunami i London”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Beerticker.dk: Fredag 3. juni - [...] Berømt episode genfortælles her. Den stor Øltsunami i London (Gule Gardiner og [...]
  2. Boganmeldelse: "A man walks into a pub - A sociable history of beer" | Gule Gardiner og Klassikere - [...] -          Den store Øltsunami i London [...]
top
Get Adobe Flash player