search
top

Cafe Bernina – stedet hvor bohemer og de litterære holdt til

Ølklultur - Ølhistorie - Gule Gardiner og Klassikere

Er det digtere og kunstnere som konsumerer mest alkohol?  Uanset når jeg kommer til en by, gør noget research, kan jeg altid finde steder hvor kendte kunstnere vanket. København er interessant for her er det ikke bare de lokale kunstnere som kom, men utrolig mange Norske og Svenske kunstnere også.

Gule Gardiner og Klassikere

Specielt var det mange nordmænd, da vi var i union. Helt fra Holbergs og Wessels tid har der værtshuse som har hjulpet Norske kunstnere med deres åndelige inspiration.  Det mest kendte sted er vel Cafe Bernina, som blev grundlagt i 1881, af schweizeren D. B. Schucani. Navnet er ikke symaskinen, men efter bjergkæde i sin hjemegn ”Bernina”.  Den lå centralt placeret på Strøget

Den var rimelige flot medfirkantede marmorborde og grønne, senere mørkerøde plydssofaer, en marmorsøjle i midten af lokalet omgivet af et ringformet marmorbord.  Her kunne man få de internationale aviser.  Den var i udgangspunktet, flot og borgerlig i stilen, men blev hurtig fortrængt af de radikale da Studentersamfunnet flyttet til Badstuestræde i 1882.

Ølkultur - Gule Gardiner og Klassikere

Det kom kunstnere som August Strindberg, Gustav Wied, Herman Bang, Johannes Jørgensen, ,Johannes V. Jensen, Amalie Skram med ektemann Erik, Frits Thaulow, Christian Krohg, Hans Jæger, Gabriel Finne, Sigbjørn Obstfelder og Knut Hamsun.

Specielt Knut Hamsun kjent som ”Festernes Høvding”  Han var glad iDjævelpunch», en «vidunderlig skøn Drik; den var sammensat af 17 forskellige Slags Spiritus».ellers står det i Aage Welblunds «Omkring den literære café» fra 1951

«Vi begyndte med dansk Snaps til de obligate tre eller fire Stykker Smørrebrød – fortsatte saa med norsk Lysholmer, med skotsk Whisky, engelsk Old Tom, hollands Curacao, fransk Cognac, italiensk Certosa. Vi smagte paa den raa Genever, paa den sødlige Anisette, den krydrede Maraschino, den vellystige Chartreuse, den klare Kirsch, der er som tidligt og fugtigt Foraar mellom grønne Høje. Men vi manglede russisk Vodka og savnede japansk Saki».

Videre bliver det sagt om Hamsun:

«En vældig Fysik havde Hamsun. Han kunde byde sig selv det utroligste, og naar alle Bacchi Brødrene var segnede under Bordet, fortsatte han ufortrødent, tilsynelatende frisk som en Fisk».

Udover kunstnere var der også journalister fra Politiken, redaktører fra Gyldendal, skuespillere fra Casino og Dagmarteatret, unge levemænd med rige fædre og forhutlede bohemien som gik på Bernina.

Det ville vært sjovt at opleve dette stedet. Det eneste som er tilbage er et skilt med Bernina ved indgangen.  Men måske findes et lignende sted i København i dag?  Et sted vi vil læse at kunstnerne på 2010 tallet gik?

Comments are closed.

top
Get Adobe Flash player