search
top

Bjørn Tidmand – Lille Sommerfugl

Fredagsklassikeren - Gule Gardiner og Klassikere

Historien bag denne uges fredagsklassiker – Lille Sommerfugl med Bjørn Tidman indeholder alt for Tabloiderne.  Anklager om dyresex, sjalousidrama, hitjacking, stor success, samt en egen oplevet toilet anektdote med artisten.

Utrolig hvad som skjuler sig når man går ind i historien, om denne smukke, uskyldige tekst og melodi om den lille sommerfugl, som flyver fra blomst til blomst og skjul til skjul. Jeg troede jeg mest sandsynlig skulle skrive om metoforer for kærlighed, men jeg skal spare jer for mine digtanalyser som er under gymnasie niveau.

Sangen er fra Tivolirevyen i 1921.  Melodien er af Elith Worsing og teksten af Axel Andreasen/Ludvig Brandstrup.  Den blev hurtig populær da det var den populære stjerne Ingeborg Bruhn Berthelsen som sang den. Hun rejste land og strand rundt og sang den.  Hun var en af Danmarks største stjerner, men karrieren blev ødelagt af rygter om at hun skulle have haft et seksuelt forhold til sin St. Bernhardshund. Rygtet var sat ud af en pige som var forelsket i Ingeborgs ven, Paul Sarauw.  Inden rygtet blev demanteret var karrieren lagt i ruiner.

Den første hitjacking af sangen, skete også i 1921 da Oda Brochorst også sang ind sangen.

Sangen forsvandt mere eller mindre den næste 45 år til Malihini Kvintetten indspilte den i 1966.  i 1968 kommer den ind på dansktoppen i uge 22 og gør det godt. 3 uger senere var den nr 1. Samme uge debuterer Bjørn Tidmand med en ny version af samme sang.  Han debuterer på 19. plads.  Ugen efter nr 6. Endnu en uge, lå han på andrepladsen – bag Malihini Kvintetten.  Så Lille sommerfugl lå nr 1-2 på dansktoppen denne uge!. Det gjorde de helt frem til uge 31, da Kvintetten tabte pladser. Bjørn Tidmand lå øverst helt frem til uge 38, hvor han måtte lade pladsen for The Beatles og Hey Jude efter i alt 10 uger på førstepladsen.

Jeg har ikke hørt begge versioner, men den almenne opfatning er at Bjørn Tidmands er den bedste. Malihini Kvintetten lavde en trestemmig calypso version, med dårlig sang, mens Tidmands er mere traditionell med akustisk gitar, el-orgel og god markant bas.

Gule Gardiner og Klassikere

Man sagde at Bjørn Tidman gjorde en hitjacking (tage et lille hit, spille den igen og få et eget hit).  Han skal visst have indspillet den tidligere end 1968, men hans producer troede ikke på sangen.  Men da den begynte at hitte med Kvintetten, var man hurtig til at hente den frem. Som var en god ide som Tidmand siger selv.

Jeg hørte sangen første gang i M.G Petersens Familiehave på Pile Alle, hvor Tidmand optrådte.  Jeg tænkte umiddelbart at dette er en klassiker som mine klassikervenner i Trondheim ville lide.  Udover dette sang han jo alle klassikere fra andre artister også.

Da jeg så går på Toilettet kommer Tidmand ind.  Som mænd gør nogle ganger, falder vi i snak.  Jeg spurgte om han vidste hvor mange gange han havde sunget ”Lille Sommerfugl”. 5000  10.000 gange?  Han siger 10.000 kan ikke gøre det.  Bliver du ikke træt af den?  Aldrig!

Da bliver ikke vi heller!  Ha en god weekend!

Lille Sommerfugl

Tekst: Axel Andreasen/Ludvig Brandstrup
Melodi: Elith Worsing

I en dejlig have, fyldt med gylden sol,
fyldt med duft af lilje, rose og viol
møder vi hinanden, jeg er tung og træt,
du på hvide vinger svinger dig så let.
Lille sommerfugl, lille sommerfugl
flyv fra blomst og til blomst, fra skjul til skjul.
Når jeg ser på dig,
ak, så tænker jeg,
hvem der bare var sommerfugl.

Er violen troløs, finder straks du trøst
tæt ved liljens varme, jomfruhvide bryst.
Men til rosens favntag snart du kaldes bort,
himlen er så blå, og livet er så kort.
Lille sommerfugl…

Lille glade flyver under himlens blå,
din er hver en blomst, som solen skinner på.
Først når jorden dækkes tæt af gyldent løv,
folder du din vinge træt og bli’r til støv.
Lille sommerfugl, lille sommerfugl –
du var glad, til du fandt dit sidste skjul.
Når jeg mindes dig
ak, så tænker jeg,
hvem der bare var sommerfugl.

Comments are closed.

top
Get Adobe Flash player