search
top

Anmeldselse af Mens verden venter – samtaler på Københavns værtshuse

Mens verden venter – samtaler på Københavns værtshuse

Årets julegave – løb og køb!

Bogen ”Mens verden venter – samtaler på Københavns værtshuse” kom på gaden tidligere i måneden. Den er skrevet af Simon Staffeldt Schou og David Jacobsen Turner. Fotografen Maria Fonfara har taget billederne i bogen.

Mens Verden Vener - Samtaler på Københavns VærtshuseBillede taget af  Maria Fonfara

I bogen interviewer man 15 kendte danskere på 14 værtshuse.  Værtshusene som er valgt er nogle af de bedste København kan frembringe.  Et par af mine favoritter ser ud til at have kommet med på afbud, men når man ser hvordan Danmark gjorde det i ’92 på afbud, har det nok bare styrket bogen.

Bogen er meget velskrevet, med stor kærlighed og respekt til værtshus og værtshuskulturen.  Billederne er fantastisk flotte og fanger stemningen på en fantastisk måde.  Der er 15 kapitler, et indledende om, samt et kapitel hver fra de 14 værtshuse.  Jeg havde tænkt at anmelde hvert enkelt kapitel hver for sig, men fandt hurtigt ud at jeg ville bare gentage lovprisningen.  Jeg lader anmeldelsen af det første kapitel stå, så laver jeg samlet om de 14 sidste kapitler.

Mens verden venter – samtaler på Københavns værtshuseBillede taget af  Maria Fonfara

Kap 1: Hvis disse vægge kunne snøvle

En fantastisk titel på det startende kapitel.  Her tager forfatterne os kærligt med i værtshuskulturens historie.  De bliver dokumenteret hvordan synet på værtshuse forandrer sig gennem det 20 århundrede, fra at være det rene Sodoma og Gomorrah på 20 tallet til et hyggeligt tilflugtssted i dag.  De beskriver også den vigtige rolle værtshusene var for opbygningen af arbejderbevelgelsen.

Man er også bekymret over værtshusdøden, de skriver ”Håndværkerne skraber nikotintapet af væggene, den gamle jukeboks bliver sendt til skrot, og det brune hessiantæppe med lagrede rester af gudhvedhvad bliver skrællet af. Mens mælkekaffe i tyve varianter erstatter guldøl, og væggene bliver behængt med akvareller frembrakt på et AOF-kursus, går stamkunderne på jagt efter et ny revir.” De går videre til at vise hvordan værtshuskulturen også bliver fornyet på enkelte værtshus som f.eks Cafe Dyrehaven.

Mens verden venter – samtaler på Københavns værtshuseBillede taget af  Maria Fonfara

I denne sammenhæng bliver det også nævnt hvor stort værtshussamfundet er på nettet. Man er beæret over at denne blog er nævnt i den forbindelse. (på side 15)  Man står som arvtagere efter værtshustalere som Jens August Schade, Siegfried Pedersen og Allan Mylius Thomsen.  Lad os håbe vi kan bringe den videre på det gode vis.

Kap 2- 14:
Forfatterne er dygtige til å flette historien og det som er specielt med hvert værtshus, ind i samtalen med de kendte.  De som er med i bogen er:
Johan Olsen & Torben Steno på Vinstue 90
Mette Walsted Vestergaard på Palæ Bar
Søren Pind på Hviids Vinstue
Henrik List på Café Blomsten
Kira Skov på Café Intime
Torben Weirup på Café Nick
Søren Ulrik Thomsen på Cafe Under Uret
Szhirley på Wessels Kro
Jacob Levinsen på Café Borgerly
Mette Horn på Alléenberg
Allan Mylius Thomsen på Café Nørrehus
Henrik Nordbrandt  på Bo-Bi Bar
Pernille Rosenkrantz-Theil på McKluud
Rene Redzepi på Eiffel Bar

Mine favoritkapitler er fra Cafe Under Uret og Cafe Nørrehus, primært for de som bliver interviewet har interessante betragtninger at komme med.  Søren Ulrik Thomsens betragtninger om borgerlig druk og andelsforeninger er både morsomme og interessante, og Allan Mylius Thomsens kundskab om historien til Københavnske værtshuse er stor.   I tillæg er værtshusene i disse kapitler beskrevet meget godt. Lad mig komme med nogle eksempler og citater fra bogen.  Søren Ulrik Thomsen siger blandt andet ”Jeg drikker aldrig vin. Det bliver man nemlig let af, og jeg er så let i forvejen, at jeg flyver helt væk, hvis jeg får et glas vin. Jeg drikker øl, for det holder mig på jorden. Og kun pilsnerøl, aldrig stærk øl, for en vigtig herlighedsværdi ved øl er, at man kan bælle det. Det er imod øllets natur at sidde og nippe til det.” Allan Mylius Thomsen har mange anekdoter, for eksempel om hvordan lønnen ble udbetalt til værtshusene, og at dette blev forbudt i 1883.

Bogen er ikke bare en forherligelse af værtshus og værtshuskulturen.  De diskuterer også skyggesiderne med kulturen, med druk og alkoholisme.

De omtaler også truslerne mod værtshus.  Om de emsige beboerforeninger, hvor beboere har flyttet ind vel vidende at det er et værtshus i bygningen, for så senere kræve støjreduktion.  Noget som koster sekscifrede beløb og dræber værtshuset.  Jeg har selv undsluppet en meget borgerlig andelsforening, og ser hvordan de borgerlige dyder som forbud, regler og æstetik vinder frem. (min cykel blev flyttet hele tiden, da den var gammel og besudlet den flotte forening).  I en tidligere post har jeg skrevet om at denne forbudsmentaliteten kommer ind i værtshuse også.

Flere steder beskrives også at ingen værtshuse er fredes.  Om nogen ville, så kunne de tage over Københavns ældste værtshus, lave en 7-11 forretning eller noget andet.  Så ville en kulturhistorie helt tilbage til 1723 være raderet væk. Det er jo et paradoks at Wessel Kro trues af lukning, for bygningen de ligger i fredet, og da kan de ikke lydisolere loftet som beboerne vil.

Mens verden venter – samtaler på Københavns værtshuseBillede taget af  Maria Fonfara

Bogen har også været en inspiration for mig som blogger om værtshuse.  Jeg har fået ideer til nye poster, og grave endnu mere ind i historien om værtshuskulturen.

Den anbefales på det stærkeste, og den vil blive liggende på vores kaffebord i lang tid endnu.  Igen, bogen er meget velskrevet med kærlighed og respekt, og fantastisk flotte billeder.

Du kan købe bogen her.  Les min foranmeldelse her.Ja og selvfølgelig er karakteren 5 Gule Gardiner.

Gule Gardiner og Klassikere

No Responses to “Anmeldselse af Mens verden venter – samtaler på Københavns værtshuse”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mens verden venter – samtaler på Københavns værtshuse | Gule Gardiner og Klassikere - [...] NU ER BOGEN ANMELDT!  5 Gardiner – Løb og Køb!  Læse anmeldelsen her [...]
  2. Værtshusguide: En lille 3 års opsummering | Gule Gardiner og Klassikere - [...] poster: Som sidste år er det posten om J-dag som er den mest populære.  Nummer 2 var ”Mens vi …
top
Get Adobe Flash player