search
top

17. maj ruten – den norske pubcrawl i København

Du kan se kort af ruten i bunden af posten
Nogle af de som har vandret i Københavns Værtshuse

Københavns værtshuse har blevet frekventeret af Nordmænd i gennem århundreder.  Det kan spores enkelt tilbage til Holberg og Wessels dage.  Wessel  havde sit favoritsted i Madam Juels Kaffehus i Læderstræde, samt kroen som bære hans navn i dag. Senere har vel næsten alle Norske kendte kunstnere vært på fylla i Køben.  Knut Hamsun var kendt som ”Festernes høvding”.  Siden jeg var ung har jeg hørt om alle de som tager til København, og alle er glad for en bajer og dansk mad.  Måske det er på tide at lave en rute for de som vil tage en runde i Købens værtshusmiljø hvor det er Norsk tilknytning?

Pubcrawl- Gule Gardiner og KlassikereEdvard Munch på Kongens Nytorv ved starten af vores rute

Vi starter på Kongens Nytorv.  For at komme hid, kan du tage metroen eller bare gå gennem Støget.

1. halvliter

Gule Gardiner og Klassikere


Hviids Vinstue
– ”Norges Ølambassade”

Hviids er Københavns ældste værtshus. Dette er ofte det første stop for mange Nordmænd som kommer til København, og det har det vært siden åbningen i 1723.

Vi går videre  i de små gader i det gamle værtshuskvarter i København.  Efter ca 5 minutters gange, er det på tide at finde den konspiratorisk bodega.

Det Norske Selskab holder møde- på Wessels?

2. halvliter

Gule Gardiner og Klassikere


Wessels Kro
– “Hjemmet til det Norske Selskab”

Kroen er opkaldt efter Johan Herman Wessel. Det er den fordi det var på denne kro, at Det Norske Selskab i slutningen af 1700-tallet sad og pønsede på deres fremtidige løsrivelse fra Danmark.  Det var også her Det Norske Selskab  leste et opråb i Adresseavisen om at hjælpe en fattig «som ikke har det, hvormed han kan dekke sin blygsel». Det kunne ikke Wessel modstå, men diktet på stående fod:

O, kommer og redder
mig arme Per Skrædder
som ikke kan skjule
for himmelens fugle
den lille Guds gave
jeg fikk på min mave.

Den gode Wessel sagde også at ”pengene til sprut ligger altid øverst”.  Passer måske ind på en sådan rute?

Så er det på tide at hylde de norske skovers konge – Elgen.  Det må gøres nogle meter ned af gaden på

3. halvliter

Gule Gardiner og Klassikere

The Moose– “hjemmet til skovens konge”

Det er et helt anderledes værtshus end de 2 første.  Det er meget populært blandt ungestudenter i København, da der er meget billigt øl og drikke der.  Hyllesten til Elgen er stor.  Der er store skilte udenfor, udstoppet Elghode og malerier indenfor.  Disse er så igen dækket med lidt Grafitti.  Et sted man kan lide eller ikke lide. Om det er det sidste så er det bare at gå til næste.

Det ligger et par hundrede meter væk.  Man må jo ikke blive for træt af al gåingen.  Da er det på tide at hylde de 4 store i norsk Litteratur. Det gør vi på:

4. halvliter
Gule Gardiner og Klassikere

Bo-Bi Bar – “Få trøst efter at blive refuseret på Gyldendal”

Stedet Henrik Ibsen , Jonas Lie, Bjørnstjerne Bjørnson og Alexander Kielland druknet sine sorger efter at de blev refuseret, eller fejrer at de blev antaget af Gyldendal.   Der er  12 skrit over gaden til forlagshuset, så det var nærliggende at havne her efter besøget hos Gyldendal.  Det er samme sted, men havde et andet navn den gang.

Andet Bo-Bi bar er kendt for er at de var den første bar i København i New Yorker stil , med bardisk.  Passer jo godt for Nordmænd som har så mange forfædre som udvandret til Brooklyn.

Pub Crawl- Gule Gardiner og Klassikere

Så er vi vel snart lidt sultne og skal have lidt frokost.  Vi burde jo have gjort det på Cafe Bernina, som var et sentrum for Norsk og Nordisk kulturelite i slutten af 1895.

Her var Hamsuns meny fra Bernina «Vi begyndte med dansk Snaps til de obligate tre eller fire Stykker Smørrebrød – fortsatte saa med norsk Lysholmer, med skotsk Whisky, engelsk Old Tom, hollandsk Curacao, fransk Cognac, italiensk Certosa. Vi smagte paa den raa Genever, paa den sødlige Anisette, den krydrede Maraschino, den vellystige Chartreuse, den klare Kirsch, der er som tidligt og fugtigt Foraar mellom grønne Høje. Men vi manglede russisk Vodka og savnede japansk Saki».

Da Bernina ikke eksisterer går vi bare rundt hjørnet for at se om du kan få menuen på næste stop.

5. halvliter

Gule Gardiner og Klassikere

Københavnercafeen – “skål med Harald og Sonja”

Københavnercafeen er en populær frokostrestaurant blandt Nordmænd.  Det er meget hyggeligt med god mad. Her kan man jo skåle med en Linje til både Harald, Sonja, Haakon og Mette-Marit som hænger på væggene.

Efter god mad, så går vi et lille stykke så maden kan synke lidt.  Vi går ned mod vandet og havner på

6. halvliter

Gule Gardiner og Klassikere

Cafe Malmø – “Hvor den norske Sømand går i land”

Her har mang en Norsk sømand gået i land gennem tiderne som skiltet tilsier.

Udover dette har Cafe Malmø haft den største samling af øloplukkere, hvor mange er norske.  Den er ikke så stor længre da tidligere ejere har taget en del med.  Jeg har også mødt en stamgæst som har datet datteren til Landsfader Einar Gerhardsen.  Under et besøg hos Einar, kom også Kong Olav forbi. Han virket troværdig, og det er jo en god historie.

Så går vi Tordenskioldsgade op igen mod Kongens Nytorv, hvor Ludvig Holberg troner udenfor Den Kongelige Teater. Ret ovenfor ligger den danske ”Theatercafeen” . Det bliver vores næste stop.

7. halvliter.

Gule Gardiner og Klassikere

Cafe a Porta – “Den Danske Theatercafeen”

Stedet er nedlagt, desværre, og de historiske lokaler er ødelagt av McDonalds.

Dette er en restuarant, men det er fuldt mulig at tage en øl i det flotte lokale. Skulle ikke ”The Moose” ha faldt dig i smag, vil denne gøre det.   Det var her  Erik Skram prøvet at overbevise Amalie om at gifte sig, Knut Hamsun gik her(selvfølgelig) og Olaf Bull druknet sine sorger i billig Whiskey og Absinth.

Nu begynder vi at blive så animerede at vi kan gå til den sidste stop.  Vi går over Kongens Nytorv, ned til Nyhavn, eller ”Norskerenna”.  Her svermer det af nordmænd.  Knejpen ”Den Norske Løve”lå  i  nr 13.  Her var det gang i den for alle sømænd.  Her ligger det en bedre restaurant i dag så vi finder et andet sted.  Et godt valg kunde være Nyhavn 17, men vi vælger at gå helt ned i enden:

8. halvliter.

Gule Gardiner og Klassikere

McJoy Choice – “norskerennas sted for norsk julehygge”

Valget falder på McJoy da jeg før jul havde stor glæde at høre på Alf Prøysen, Vazelina Bilopphøggers m.fl sang norske julesanger over højtalerne.  Udover dette er det meget hyggelig, og de har et meget godt udvalg af øl.

Så er turen over, den er ca 3 km totalt. Håber dere har hygget dere.

I forbindelse med 17. mai ruten, vil jeg bruge anledningen til at vise hvilken ære, digteren af vores nationalsang, fik da hans båre blev fragtet gennem København på vej hjem til Norge.  Rimelig overvældende.

Her er ruten på kort:

Vis 17 maj ruten- den Norske pubcrawl i København på et større kort

5 Responses to “17. maj ruten – den norske pubcrawl i København”

 1. Knut Atle Klausen siger:

  Hei jericgulgardin

  Flott side du har! Setter også pris på danske vertshus og frokostrestauranter. Er denne pub-til-pub-runden et arrangement eller bare et forslag?

  Har selv bodd i København siden 1999 og trives godt med det. Bor på Sjælør med min danske kone og arbeider som oversetter.

  Hilsen Knut

  • jericgulgardin siger:

   Hei Knut Atle
   Takk for kommentar. Runden er bare et forslag, men jeg har en kompis som gjerne vil ta denne runden 17, mai, så kanskje man skal lage et arrangement. Kanskje jeg skal lage et event på Facebook?
   Jeg flyttet også hit i 1999 og stortrives. Bor på Østerbro med min danske kone, og arbeider i IT bransjen.
   Igjen takk for tilbakemelding!
   Mvh
   JE

 2. Knut Atle Klausen siger:

  Hei igjen JE

  Ja, et oppslag på Facebook kunne være noe – man kan jo risikere å bli veldig mange :-) Men 17. mai er jo på en tirsdag, så det burde ikke bli noe problem med plassen. Jeg har ikke funnet helt ut hva jeg skal gjøre på dagen ennå,men det kunne vært artig å tatt en slik tur. Må bl.a. forhøre meg med fruen. Uansett, vi burde jo ta en øl en dag. Ha det bra så lenge! Hilsen Knut

top
Get Adobe Flash player